Ik zocht en ik vond

In 2017 stond een lieve vriendin aan de vooravond van afscheid nemen van haar moeder. Haar moeder die terminaal ziek was wilde niets liever dan nog een mooi weekend met haar kinderen naar zee. Ik ben naar ze toe gegaan en heb hen tijdens een heerlijke wandeling aan zee gefilmd. Eenmaal weer
thuis schreef haar moeder een brief aan haar kinderen, deze woorden werden samen met de beelden een film. Voor Marjan een verzekering dat haar kleinkinderen haar nog enigszins fit zouden kunnen zien, haar stem kunnen horen en haar toch een heel klein beetje leren kennen. Voor Simone en haar broers en zus waren het de woorden die hun moeder rechtstreeks aan hen schreef en die kleine dingen die je met de tijd vergeet: Hoe ze haar glas vastpakt, de klanken van haar stem, dat krulletje om haar mondhoeken als ze lacht, die blik als ze haar kinderen aan kijkt. Woorden schieten te kort om te uit te leggen hoe waardevol het voor mij was om dit voor hen te mogen doen.

Als ZZP-er vind ik het fijn dat mijn werk afwisselend is. De ene keer werk ik aan een mooi liefdesverhaal, de andere keer maak ik een serie ondernemersportretten. Waar ik wel altijd naar zoek, in mijn werk en in mijn leven, is of ik iets kan bijdragen. Of ik misschien verschil kan maken. De ene keer is dat meer dan de andere keer. Het afgelopen jaar heb ik met die wens naar zingeving en meerwaarde geworsteld. Het was niet mijn makkelijkste seizoen. Het was een echt verander jaar… Ik deed veel inspiratie op met prachtige workshops; overzees en met fijne mensen. Misschien zette dat mijn zoektocht in gang. De film die ik voor vriendin Simone en haar gezin kon maken bleef (op een positieve manier) aan me knagen. Daar had ik het gevoeld: echt van waarde zijn. Nog zo’n moment was toen ik de mooie woorden van Linda aan haar dochter Jess mocht vastleggen. Een brief aan je kind, hoe mooi kan het zijn?

Het nadenken over afscheid nemen, het vormgeven ervan, begint meestal pas als er een duidelijke aanleiding is: een slechte diagnose, ziekte, verlies of het proces van ouder worden. Voor sommige mensen is het al zeker dat het afscheid dichterbij is dan ze zelf zouden wensen. Voor andere is er gelukkig nog tijd. Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om af en toe stil te staan bij wat je wil achterlaten. Het leven is niet vanzelfsprekend en laat regelmatig op indringende wijze van zich horen. Jouw Legacy, jouw nalatenschap heeft ook te maken met de invloed en impact die wij nu hebben op het leven van de mensen om ons heen. Ik wil mensen inspireren om zich uit te spreken, mooie woorden op te schrijven, uit te spreken en zo elkaars leven te verrijken. 

Ik heb nagedacht over hoe ik deze “typisch mij” kenmerken het mooiste kan combineren. Ik ben een mensen-mens en sta open voor ieders verhaal. Ik luister naar je verhaal en denk ook graag mee. Daarnaast geef ik graag vorm: in woord en beeld. Waar ik vorig jaar met vriendin en woordkunstenares Marielle (Tintelend Trouwen) al begon met Liefste-Lief, een platform waar we mensen helpen om een brief aan hun lief te schrijven, ga ik nu verder op dit pad. Graag wil ik mensen helpen om vast te leggen wat zo moeilijk vast te pakken is.  Het refrein van Je moet het voelen van Guus Meeuwis zegt het zo mooi:  ‘Het is het kleine niet te pakken, dat niet overal op past. Het is het kleine niet te duiden, dat het grote overklast. Het is het kleine onbekende, dat je kwetsbaar maakt en zacht. Het is het kleine niet te sturen, met een ongekende kracht’. Ik wil mensen helpen om na te denken over wat het is dat je achterlaat. Over de vraag “Hoe wil je herinnerd worden?” Stil staan bij die vraag doet iets met je in het nu en geeft je de kans om mooie dingen te doen voor later. Pak maar eens een paar vellen papier en zet een aantal mooie vragen centraal. Denk aan: Hoe wil ik herinnerd worden? Door wie wil ik herinnerd worden? Wat wil ik zeker nog gezegd hebben? Welke wijsheden heb ik te delen? Of van wiens wijsheden wil ik nog leren?

Is afscheid voor jou of een van de dierbaren een onderwerp waar je niet omheen kunt? Of wil jij ook nu er nog geen directe reden is om er mee bezig te zijn, toch bewust aan de slag met jouw Legacy: jouw nalatenschap? Wil jij samen met mij nadenken over wat het beste bij jou past? Bel of mail me gerust met al jouw vragen. Dan kunnen we kennismaken en bespreken we samen de mogelijkheden. Onder het menu item Legacy vind je ook meer informatie. 

Liefs, Jacqueline